Отсек за паразитологија

Печати
Категорија: Дејности Објавено на Четврток, 27 Декември 2012
Share

       Отсекот за паразитологија ги испитува вегетативните и цистични форми на паразити и протозои од фецес и крв за маларија.

Во овoj отсек се врши:

1. Преглед на фецес за присаство на цревни паразити:

  • Ascaris lumbricoides
  • Enterobius vermicularis
  • Taenia saginata
  • Taenia solium
  • Hymenolepis nana

2. Преглед на фецес за присаство на протозои

  • Enthamoeba hystolytica,
  • Giardia lamblia
Share
Посети: 1133

ЈЗУ Центар за Јавно Здравје - Тетово
Copyright © 2012