PHI Qendra për Shëndetin Publik është institucioni i autorizuar (Vendimi Nr 02-605 / 5 nga 11/02/2013 i lëshuar nga AHV i Republikës së Maqedonisë) për përcjelljen e kurseve dhe kuicave, për fitimin e njohurive themelore për sigurinë e ushqimit, rregullat për praktikë të mirë higjienike dhe mbrojtjen e mjedisit në përputhje me Rregulloren (Gazeta Zyrtare e Republikës së Maqedonisë nr.5 / 2013) dhe rregulloret e tjera ligjore.
Me këtë qëllim, mësimdhënësit ofrohen arsimim të përshtatshëm, përvojë dhe njohuri dhe formohet Komisioni për mënyrën e kontrollimit të njohurive dhe lëshimin e Certifikatës për njohuritë themelore të fituara për sigurinë e ushqimit. Mënyra e përcjelljes së kursit Lënda zhvillohet përmes mësimit tematik të 15 klasave shkollore nga fushat e dhëna në program, si dhe shembuj praktikë të fushës së përshtatshme.
Programi për marrjen e njohurive themelore të sigurisë ushqimore:
Legjislative në fushën e sigurisë ushqimore – 1 mësim
Siguria e ushqimit – 1 mësim
Sëmundjet të cilat mund të transmetohen përmes ushqimit – 2 mësime
Higjiena në zinxhirin e ushqimit – 3 mësime
Pastërtia personale – 1 mësim
Higjiena e objekteve, prodhimi dhe tregtia e ushqimit – 3 mësime
Kontrolli i sigurisë ushqimore – 1 mësim
Siguria e ushqimit dhe mjedisi – 1 mësim
Njerëzit për të cilët lënda është e detyrueshme
Kursi është i detyrueshëm për njerëzit e punësuar në biznesin e ushqimit (prodhimin, shpërndarjen dhe tregtinë e ushqimit).
Kalimi i provimit
Provimi i njohurive të fituara zhvillohet pas mbarimit të kursit, me test me shkrim në kohëzgjatje prej 60 minutash. Komisioni i përbërë nga tre anëtarë kujdeset rregullisht dhe objektivisht për të kryer testin. Testi pranohet nëse kandidati përgjigjet minimumin 60% të pyetjeve. Pas mbarimit të provimit kandidati merr Certifikatën për njohuri të fituara të sigurisë ushqimore. Lënda zhvillohet në ambientet e Qendrës për shëndetësi publike në Tetovë ose në objektet e operatorit ushqimor sipas kërkesës së tyre.