ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИП ВО СЕЗОНА 2023/24 ГОДИНА

На 25.10.2023 во Република Северна Македонија започна вакцинацијата против сезонски грип. Вакцинацијата се спроведува во 10-те Центри за јавно здравје и 21 Подрачна единица.Во Скопје, дополнително се отворени 3 пункта во Здравствен дом Скопје, (Поликлиника Идадија, Бит Пазар и Букурешт). Во ИЈЗ е отворен пункт за вакцинација на здравствени работници. БЕСПЛАТНА ВАКЦИНАЦИЈА Е НАМЕНЕТА ЗА…

Read More

10 Октомври 2023 Светски ден на ментално здравје ,, Менталното здравје универзално човеково право! “!

Менталното здравје значи емоционална, психолошка и социјална благосостојба. Менталното здравје влијае на тоа како размислуваме, како се чувствуваме, како постапуваме, како се справуваме со стресот, како се однесуваме со другите и како правиме избор. Менталното здравје е подеднакво важно во секоја фаза од животот. Ризик #фактори кои влијаат врз ментално здравје:Секој има одреден ризик за…

Read More