НЕДЕЛАТА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА РАК НА ГРЛОТО НА МАТКАТА 23 – 29 јануари 2023

Неделата за превенција на рак на грлото на матката е можност да се подигне свеста за ризикот од рак на грло на матката и да им се помогне на жените да научат како да ги намалат овие ризици и да ја спречат болеста. Секоја година од 23 до 29 јануари се одбележуваа оваа недела, со…

Read More

3 Декември 2022 – Меѓународен ден на лицата со посебни потреби !

Меѓународниот ден на лицата со попреченост се одбележува секој 3 декември. Oдбележувањето на овој ден во светски рамки е јавно промовирано за прв пат во 1992 година од Обединетите нации и има за цел да промовира разбирање за прашањата поврзани со попреченост, како и да мобилизира поддршка за достоинственост, правата и благосостојбата на лицата со…

Read More

14 НОЕМВРИ СВЕТСКИ ДЕН НА ДИЈАБЕТОТ!

Дијабетесот е хронична, метаболна болест која се карактеризира со покачени нивоа на гликоза во крвта (или шеќер во крвта), што со текот на времето доведува до сериозно оштетување на срцето, крвните садови, очите, бубрезите и нервите. Најчест е дијабетес тип 2, обично кај возрасни, кој се јавува кога телото станува отпорно на инсулин или не…

Read More

Светскиот ден на менталното здравје 10 Октомври 2022!!!

Светскиот ден на менталното здравје се одбележува од 1992 година бидејќи се поизразена е обврската да се зборува за овој проблем и да се работи на негово решавање. Светскиот извештај за ментално здравје на СЗО, објавен во јуни 2022 година, покажа дека од една милијарда луѓе кои живеат со ментално растројство во 2019 година, 15%…

Read More

ДЕН НА СРЦЕТО!!!

Денеска 29,09,2022г како и секоја година на овој се одбележува светскиот ден на срцето. Важноста да го чуваме нашето срце е приоритет за идните генерации бидејќи за жал болестите на срцето и другите кардиоваскуларни заболувања се во пораст,како и смртноста од истите е се поголема .Загрижувачки е што се повеќе ја опфаќа и младата популација.…

Read More