Diabeti është një sëmundje kronike metabolike e karakterizuar nga nivele të larta të glukozës (ose sheqerit në gjak) në gjak, e cila me kalimin e kohës çon në dëmtime serioze të zemrës, enëve të gjakut, syve, veshkave dhe nervave. Më i zakonshmi është diabeti i tipit 2, zakonisht tek të rriturit, i cili shfaqet kur trupi bëhet rezistent ndaj insulinës ose nuk prodhon mjaftueshëm insulinë.Gjatë 3 dekadave të fundit, prevalenca e diabetit të tipit 2 është rritur në mënyrë dramatike në vendet e të gjitha niveleve të të ardhurave. Diabeti i tipit 1, i njohur dikur si diabeti i të miturve ose diabeti i varur nga insulina, është një gjendje kronike në të cilën pankreasi prodhon pak ose aspak insulinë në vetvete. Për njerëzit që jetojnë me diabet, qasja në trajtime të përballueshme, duke përfshirë insulinën, është kritike për mbijetesën e tyre. Ekziston një objektiv i rënë dakord globalisht për të ndaluar rritjen e diabetit dhe obezitetit deri në vitin 2025.Rreth 422 milionë njerëz në mbarë botën kanë diabet, shumica jetojnë në vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme, dhe 1.5 milionë vdekje i atribuohen drejtpërdrejt diabetit çdo vit. Si numri i rasteve ashtu edhe prevalenca e diabetit janë rritur në mënyrë të vazhdueshme gjatë dekadave të fundit.
Regjistri i diabetit në Republikën e Maqedonise se Veriut është futur në vitin 1996 në Departamentin e Mjekësisë Sociale në Institutin Republikan për Shëndetësi – Shkup. Sipas Ligjit për evidencë në fushën e shëndetësisë, Programit për hulumtime statistikore dhe Programit për kujdes shëndetësor parandalues, Instituti për shëndet publik i Republikës së Maqedonisë së Veriut ka obligim të mbajë Regjistrin e personave që vuajnë nga diabeti.
Diabeti i tipit 1 aktualisht nuk mund të parandalohet.Ka qasje efektive për të parandaluar diabetin e tipit 2 dhe për të parandaluar komplikimet dhe vdekjen e parakohshme që mund të rezultojnë nga të gjitha llojet e diabetit. Këto përfshijnë politika dhe praktika në të gjithë popullsinë dhe në mjedise specifike (shkollë, shtëpi, vend pune) që kontribuojnë në një shëndet të mirë për të gjithë, pavarësisht nëse ata kanë diabet, si ushtrimet e rregullta, një dietë e shëndetshme, shmangia e duhanit dhe kontrolli i diabetit. presioni dhe lipidet.Pika fillestare për të jetuar mirë me diabetin është diagnostikimi i hershëm – sa më gjatë të jetojë një person me diabet të padiagnostikuar dhe të patrajtuar, aq më keq ka të ngjarë të jenë rezultatet e tij shëndetësore. Prandaj, në kujdesin parësor duhet të jetë e disponueshme qasja e lehtë në diagnostifikimin bazë, siç është testimi i glukozës në gjak. Pacientët do të kenë nevojë për vlerësim periodik specialist ose trajtim për komplikime. Një sërë ndërhyrjesh me kosto efektive mund të përmirësojnë rezultatet e pacientëve, pavarësisht nga lloji i diabetit që mund të kenë.Këto ndërhyrje përfshijnë kontrollin e glukozës në gjak përmes një kombinimi të dietës, aktivitetit fizik dhe, nëse është e nevojshme, medikamenteve; kontrollin e presionit të gjakut dhe lipideve për të reduktuar rrezikun kardiovaskular dhe komplikime të tjera; dhe kontrolle të rregullta për dëmtimin e syve, veshkave dhe këmbëve për të lehtësuar trajtimin e hershëm.