Java e parandalimit të kancerit të qafës së mitrës është një mundësi për të rritur ndërgjegjësimin për rrezikun e kancerit të qafës së mitrës dhe për të ndihmuar gratë të mësojnë se si t’i reduktojnë këto rreziqe dhe të parandalojnë sëmundjen. Çdo vit nga data 23 deri më 29 janar, kjo javë u vëzhgua për të rritur ndërgjegjësimin për kancerin e qafës së mitrës.Kanceri i qafës së mitrës është një kancer i zakonshëm tek gratë mbi 35 vjeç dhe 75% e kancerit të qafës së mitrës mund të parandalohet me metoda parandaluese.Simptomat që shfaqen në këtë sëmundje: > Dhimbje legeni, > Gjakderdhje vaginale pas menopauzës, > Gjakderdhje vaginale pas marrëdhënieve seksuale, > Sekretime jonormale vaginale, > Jashtëqitje e vështirë me gjakderdhje rektale, > Dobësi, keqtrajtim dhe humbje peshe, > Vështirësi në urinim, > Dhimbje të forta barku, ënjtje të këmbëve.Si një metodë parandalimi, një vaksinë HPV (human papilloma virus) që është në dispozicion për vajzat dhe gratë e moshës 9-26 vjeç. Në vendin tonë është pjesë e kalendarit të imunizimit dhe jepet në moshën 12-vjeçare. Kjo sepse mundëson zhvillimin e imunitetit që në moshë më të hershme, pra para se të jenë seksualisht aktivë. Vaksina jepet në 3 doza, doza e dytë 2 muaj pas të parës dhe e treta 6 muaj pas dozës së parë.Skrining për zbulimin e hershëm të kancerit të qafës së mitrësSkriningu i organizuar për zbulimin e hershëm të kancerit të qafës së mitrës përfshin gratë e moshës 36 deri në 45 vjeç, të cilat nuk kanë bërë Pap test në tre vitet e fundit. Kjo mundëson krijimin e një Pap testi, i cili do të zbulonte praninë e mundshme të ndryshimeve prekanceroze apo kanceroze. Sipas të dhënave të Institutit të Shëndetit Publik të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në vitin 2021 janë kryer 26217 teste në kuadër të skriningut. Anomalitë citologjike janë zbuluar në 2070 prej tyre. Në rajonin e Tetovës dhe Gostivarit në kuadër të skriningut janë kryer 968 analiza dhe në 9 prej tyre janë konstatuar anomali citologjike.

Leave a Comment