Veshkat janë organe të çiftëzuara që janë të nevojshme për funksionimin normal të trupit. Ata janë kryesisht përgjegjës për filtrimin e produkteve të mbeturinave, ujit të tepërt dhe toksinave nga gjaku. Veshkat gjithashtu rregullojnë pH të trupit, nivelet e kripës dhe kaliumit. Ato prodhojnë hormone që rregullojnë presionin e gjakut dhe kontrollojnë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut. Veshkat madje aktivizojnë një formë të vitaminës D që ndihmon trupin të absorbojë kalciumin. Faktorë të shumtë janë shkaktarë të dëmtimit të veshkave si: tensioni i lartë i gjakut, diabeti, sëmundjet e zemrës, duhani, obeziteti e të tjera. Më shpesh shkaktojnë: infeksione të veshkave, gurë në veshka, kiste, sëmundje akute dhe kronike të veshkave.