24 Marsi – Dita Botërore e Luftës kundër Tuberkulozit

Tema: „Po! Ne mund ta zhdukim Tuberkulozin!“Tuberkulozi është një sëmundje e rëndë të cilën e shkakton bakteri Mycobacterium tuberculosis dhe kryesisht prek mushkëritë. TB-ja përhapet përmes ajrit kur njerëzit me tuberkuloz pulmonar kolliten, teshtijnë ose pështyjnë. Për t’u infektuar një personi i mjafton të thithë vetëm disa baktere. Çdo vit nga tuberkulozi (TB) sëmuren 10…

Read More

DITA BOTËRORE E UJIT – LE TË SHPEJTOJMË NDRYSHIMET

Çdo angazhim në drejtimin e ruajtjes së ujit mund të sjellë ndryshime të mëdha për të gjithë ne!Uji është jetë, ndërsa që ta shpëtojmë jetën e planetit tonë dhe ta ruajmë shëndetin tonë, gjëja e parë që duhet të bëjmë është të kursejmë ujë!Lexo më shumë në: https://bit.ly/40mRo9T , https://bit.ly/3yWeoA7

Read More

20 Marsi 2023 – Dita Botërore e Shëndetit Oral

PASOJAT E SËMUNDJEVE ORALE TË PATRAJTUARA JANË TË RËNDA DHE SFILITËSE Shëndeti oral si pjesë përbërëse e shëndetit të përgjithshëm e mbështet individin në arritjen e potencialit të tij, duke i mundësuar në këtë mënyrë të kontribuojë dhe të marrë pjesë plotësisht në të gjitha sferat e shoqërisë. Duke filluar nga fëmijëria e hershme deri…

Read More

9 MARS – DITA BOTËRORE E VESHKAVE

Veshkat janë organe të çiftëzuara që janë të nevojshme për funksionimin normal të trupit. Ata janë kryesisht përgjegjës për filtrimin e produkteve të mbeturinave, ujit të tepërt dhe toksinave nga gjaku. Veshkat gjithashtu rregullojnë pH të trupit, nivelet e kripës dhe kaliumit. Ato prodhojnë hormone që rregullojnë presionin e gjakut dhe kontrollojnë prodhimin e qelizave…

Read More

14 NËNTORI DITA BOTËRORE E DIABETIT!

Diabeti është një sëmundje kronike metabolike e karakterizuar nga nivele të larta të glukozës (ose sheqerit në gjak) në gjak, e cila me kalimin e kohës çon në dëmtime serioze të zemrës, enëve të gjakut, syve, veshkave dhe nervave. Më i zakonshmi është diabeti i tipit 2, zakonisht tek të rriturit, i cili shfaqet kur…

Read More