5 Maj 2023 – Светски ден на хигиената на рацете

5 Maj 2023 – Светски ден на хигиената на рацете: Забрзајте ја акцијата заедно. СПАСЕТЕ ЖИВОТИ – исчистете ги рацетеХигиената на рацете секоја година спасува милиони животи кога се изведува во вистински моменти за време на одржување на здравствена заштита. Честата грижа е знак на почит кон оние кои бараат и го штитат здравјето и…

Read More

СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО

75 ГОДИНИ ПОДОБРУВАЊЕ НА ЈАВНОТО ЗДРАВЈЕ Здравје за сите подразбира секој човек да има добро здравје за водење на исполнет живот во мирен и просперитетен свет.Правото на здравје е основно човеково право. Сите луѓе мора да имаат пристап до здравствените услуги што им се потребни, секогаш и секаде каде што им се потребни, без финансиски…

Read More

24 Март – Светски ден за борба против туберкулоза

Тема: „Да! Можеме да ставиме крај на ТБ!“Туберкулоза е сериозно заболување предизвикано од бактеријата Mycobacterium tuberculosis и најчесто ги погодува белите дробови. ТБ се шири низ воздухот кога луѓето со белодробна туберкулоза кашлаат, киваат или плукаат. Човек треба да вдиши само неколку бактерии за да се зарази. Секоја година, 10 милиони луѓе заболуваат од туберкулоза…

Read More

22- Март 2023 СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА – ДА ГИ ЗАБРЗАМЕ ПРОМЕНИТЕ

Секој напор направен за зачувување на водата може да донесе голема промена за сите нас!Водата е живот, a за да го спасиме животот на нашата планета и да со зачуваме нашето здравје, прво треба да заштедиме вода!Прочитај повеќе на: https://bit.ly/3JYrhQD , https://bit.ly/3yX6eYp

Read More

20 Март 2023- Светски ден на орално здравје!

Оралното здравје како составен дел на општото здравје го поддржува поединецот да го постигне својот потенцијал, а со тоа овозможува да го даде својот придонес и целосно да учествува во сите сфери на општеството. Тоа варира во текот на животот од раното детство до староста.Оралните болести се главен јавно здравствен проблем за земјите и популациите…

Read More

9 МАРТ – СВЕТСКИ ДЕН НА БУБРЕГОТ

Бубрезите се парни органи кои се неопходни за нормално функционирање на организмот. Тие се главно одговорни за филтрирање на отпадни производи, вишок вода и токсини од крвта. Бубрезите исто така го регулираат нивото на pH, сол и калиум во телото. Тие произведуваат хормони кои го регулираат крвниот притисок и го контролираат производството на црвени крвни…

Read More