14 НОЕМВРИ СВЕТСКИ ДЕН НА ДИЈАБЕТОТ!

Дијабетесот е хронична, метаболна болест која се карактеризира со покачени нивоа на гликоза во крвта (или шеќер во крвта), што со текот на времето доведува до сериозно оштетување на срцето, крвните садови, очите, бубрезите и нервите. Најчест е дијабетес тип 2, обично кај возрасни, кој се јавува кога телото станува отпорно на инсулин или не…

Read More

Светскиот ден на менталното здравје 10 Октомври 2022!!!

Светскиот ден на менталното здравје се одбележува од 1992 година бидејќи се поизразена е обврската да се зборува за овој проблем и да се работи на негово решавање. Светскиот извештај за ментално здравје на СЗО, објавен во јуни 2022 година, покажа дека од една милијарда луѓе кои живеат со ментално растројство во 2019 година, 15%…

Read More

ДЕН НА СРЦЕТО!!!

Денеска 29,09,2022г како и секоја година на овој се одбележува светскиот ден на срцето. Важноста да го чуваме нашето срце е приоритет за идните генерации бидејќи за жал болестите на срцето и другите кардиоваскуларни заболувања се во пораст,како и смртноста од истите е се поголема .Загрижувачки е што се повеќе ја опфаќа и младата популација.…

Read More

Официјално во Тетово!

Прва државна, најcовременa молекуларна (PCR) лабораторија во Полошкиот регион и пошироко… Микробиолошка лабораторија и молекуларна дијагностика Тетово, како државна лабораторија, ќе работи со најсовремени и софистицирани ПЦР тестови кои детектираат 4 типови гени од коронавирусот. Со ова им се дава можност на жителите од Тетово и пошироко од Полошкиот Регион, со голема сигурност, сензитивност во…

Read More